Skip to main content

Mikä olisi paras mahdollinen myyntialan työpaikka? Ehkä jokin kansainvälinen jättiyhtiö? Sellainen jonka liikevaihto mitataan miljardeissa? Tai ehkä sittenkin joku pienempi suomalaisfirma?

Unelmilla on yllättävän usein tapana toteutua ennen pitkää, joten asiaa kannattaa miettiä etukäteen. On kurja herätä aamulla töihin, jos vuosien haaveilun jälkeen alkaakin tajuta, että on kokoajan toivonut vääriä asioita. Vertaillaanpa siis hieman.

Millaista on olla myyjänä isossa firmassa?

Ison yrityksen edut ovat varsin selkeät. Iso liikevaihto tuo turvaa ja henkilökuntaedut pyörivät. Ajatellaan että miljardiluokan firmat ovat liian isoja kaatumaan (Too big to fail). Työterveyshuolto on itsestäänselvyys ja lähes aina on tarjolla lounas- tai liikuntaseteleitä niitä haluaville.

Isossa yrityksessä on yleensä myös monta eri hierarkiatasoa, joten pohjalta aloittavalla on paljon saavutettavaa. Huipulla palkkiotasokin on usein todella korkea, etenkin jos etenee niin pitkälle, että pääsee johtoryhmään asti. Mutta kuinka moni tässä onnistuu? Ainahan näitä parhaita paikkoja ei suinkaan täytetä firman sisältä, eikä ne välttämättä aukea rivimyyjälle.

Kääntöpuolena isossa yrityksessä on sisäinen kilpailu, byrokratia ja kasvottomuus.

Kun myyjiä palkataan kerralla jopa kymmeniä, on selvää, että koeajan lopussa moni saa monoa takalistoon. Tällaisessa toimintamallissa ei etsitä potentiaalia, vaan jo olemassa olevaa rutiinia ja osaamista. Näissä geimeissä ei tulevat huiput pärjää. Pitäisi olla huipulla jo valmiiksi. Armoa anneta. Tuskin myöskään yhteishenki on parhaimmillaan silloin, kun jokainen alitajuisesti tietää, että työkaverin jatkuva onnistuminen voi tarkoittaa itselle lopputiliä.

Isossa firmassa johtaminen perustuu aina isossa kuvassa numeroihin. Se tarkoittaa sitä, että “tulos tai ulos” -menttaliteetilla on mitä parhaimmat kasvuolosuhteet. Isoimmat pomot, eivät ehkä koskaan edes näe alimpia alaisiaan. Kasvottomassa korporaatiossa potkujen antaminen on lisäksi paljon helpompaa kuin pk-yrityksessä, jossa jokainen tuntee toisensa henkilökohtaisesti.

Kasvottomuus aiheuttaa helposti myös sen, että väsymättöminkin puurtaja jää usein vaille ansaitsemaansa tunnustusta. Yksi ratas koneistossa on näkymätön, kunnes siihen tulee joku vika ja se pitää vaihtaa. Itseään on vaikea tehdä näkyväksi, jos työyhteisö on suuri. Omasta paikastaan joutuu taistelemaan jatkuvasti ja ylös on pitkä matka.

Millaista on myyjän työ PK-yrityksessä?

Siinä missä suuryrityksessä on tyypillisesti monta hierarkiatasoa, voi pienemmässä firmassa tasoja olla vain yksi. Usein toimitusjohtaja on itsekin tekemässä hommia kädet savessa tai ainakin hänen puheilleen pääsee ilman ajanvarausta.

Tällaisessa yrityksessä päätökset ja ratkaisut voidaan tehdä nopeasti ilman turhaa byrokratiaa. Kun joku ehdottaa uutta toimintamallia, se voidaan ottaa käyttöön vaikka välittömästi jos ajatus vaikuttaa hyvältä. Itseään ei tarvitse tuoda jatkuvasti esiin saadakseen tunnustusta. Työntekijän saavutukset ovat jatkuvasti myös firman ylimmän johdon tiedossa.

Pienemmissä yrityksissä sisäistä kilpailua ei useinkaan ole, ellei leikkimielistä kisailua oteta lukuun. Kaikille riittää hommia. Ylipäätään töitä on useammin liikaa kuin liian vähän.

Yksittäisen myyjän merkitys tällaisessa organisaatiossa on aina todella suuri. Mitä vähemmän työntekijöitä, sitä tärkeämpi heistä jokainen on. Kuinka tärkeä sinä haluat olla työnantajallesi?

Rekrytoidun ihmisen tärkeys korreloi suoraan myös sen kanssa, kuinka paljon yritys on valmis panostamaan hänen kehittämiseensä. Vain pysyvää työntekijää kannattaa kouluttaa ja opettaa. Pysyvän työntekijän kohdalla potentiaali on aina tärkeämpää kuin juuri sen hetken osaaminen. Häntä koulutetaan alusta asti ja jatkuvasti koko työuran ajan, jotta hänen potentiaalistaan saadaan kaikki mahdollinen irti.

Koska pienessä ja keskisuuressa yrityksessä kaikki tuntevat kaikki ja kaikkien osaaminen on kaikkien tiedossa, on myös eteneminen tällaisessa yhteisössä helpompaa. Jokainen saa yleensä juuri sen verran vastuuta kuin pystyy kantamaan. Eteneminen on usein hyvinkin nopeaa.

Onko toimialalla väliä?

Mitä tulee toimialaan, niin meillä ollaan tietenkin ehdottomasti sitä mieltä, että paras paikka kasvaa myyjänä, on työskennellä myyntiorganisaatiossa. Kun ympärillä on muita myyjiä, tapahtuu jatkuvasti myös vertaisoppimista. Lisäksi esimiehet ja kouluttajat oikeasti tietävät mistä puhuvat kun puhuvat siitä miten myyntiä kannattaa tehdä.

Tämä ei aina toteudu silloin kun työnantaja on jonkin toisen alan firma.

Jos ajatellaan tulevaisuutta ja myyntialan työntekijän markkina-arvoa työsuhteen jälkeen, niin myyntiorganisaatiossa työskennellyt myyjä osaa todennäköisesti myydä mitä vain. Jos työsuhde jostain syystä katkeaa, hän voisi sen jälkeen marssia mihin tahansa yritykseen ja kertoa klaaraavansa homman.
Jos taas on myynyt neljä vuotta pelkästään jotakin todella spesifiä erikoistuotetta, saattaa olla vaikea taipua myymään jotakin aivan muuta. Tarkkarajaisella erikoistoimialalla myynnin tekeminen on usein myös luvattoman helppoa. Jos kyseistä asiaa ei voi ostaa keneltäkään muulta, saattaa kauppa käydä joskus myös myyjästä huolimatta, eikä hänen ansiostaan.

Tällainen myyntityö on tietysti leppoisaa, mutta ei juurikaan kehitä myyjän osaamista. Usein tällaisissa työpaikoissa myyjiä on vielä kaiken lisäksi vain yksi, jolloin vertaisoppiminenkin on loistaa poissaolollaan.
Kun myyntityötä tehdään myyntiorganisaatiossa tilanne on aivan toinen. Osaaminen kehittyy ja pysyy ajan tasalla koko työsuhteen ajan ja työntekijän markkina-arvo kasvaa jatkuvasti. Parhaat myyjät ovat yleensä kultaakin kalliimpia ja heistä pidetään kaikin mahdollisin keinoin kiinni.

Yhteenveto: Kannattaako työskennellä pienessä vai isossa firmassa?

Vastaus riippuu erityisesti siitä missä vaiheessa uraa myyjä on. Lähtökohtaisesti aloittelevan myyjän voi olla vaikea menestyä suuryrityksessä, ellei satu olemaan toimitusjohtajan pikkuserkku.

Yksinkertaistettuna:

  • Pienet ja keskisuuret yritykset palkkaavat useammin potentiaalisia tulevaisuuden menestyjiä ja panostavat heidän osaamisensa kehittämiseen. Valmiista supermyyjästä pidetään kiinni kaikin voimin.
  • Suuryritykset keskittyvät ensisijaisesti jo kovassa paineessa puristuneiden timanttien louhintaan, eikä liikkuminen hierarkiatasolta toiselle ole välttämättä kovinkaan helppoa.

Ennen kuin haet myyntialan töihin, kannattaa kysyä itseltään ainakin nämä 6 kysymystä:

  1. Kuinka tärkeä haluat olla yritykselle, jonka palveluksessa työskentelet?
  2. Haluatko edelleen kehittää osaamistasi myyjänä?
  3. Tahdotko olla huippuosaaja vielä silloinkin, jos työsuhde jostain syystä katkeaa?
  4. Toivotko, että voisit olla enemmän kuin yksi hammasratas koneistossa?
  5. Viihdytkö paremmin kasvottomassa organisaatiossa, vai sellaisessa jossa kaikki tuntevat toisensa?
  6. Onko sinusta parempi, että uralla eteneminen on hidasta vai nopeaa?

Kun olet miettinyt näitä kysymyksiä, pohdi vielä palveleeko se yritys, johon haet töihin aidosti näitä toiveitasi. Onko yritys toiveisiisi nähden liian pieni tai suuri?

Hae myyjäksi Superior Salesille

Superior Sales on valmentava myyntiorganisaatio, jonka pitää työntekijöistään huolta. Suomen paras myyntikoulutus kokeneiden kenttäkouluttajiemme johdolla, takaavat jokaiselle halukkaalle mahdollisuudet oppimiseen ja menestymiseen myynnin parissa.

Olemme vielä verrattain pieni yritys. Hakkaamme puolentoista miljoonan liikevaihtoa ja n. 100 000 euron vuositulosta alle 30 hengen tiimillä.

Olemme se yritys, josta isommat firmat yrittävät rekrytoida huippumyyjiä, mutta jonka myyjillä on asiat niin hyvin, että he eivät halua lähteä. Rahaa tienaamme tekemällä myynti- ja buukkasutoimeksiantoja. Paremmin kuin muut.

Kiinnostaako myyntityö?

Nyt kun tiedät, että jokainen miljoona maailmassa on ansaittu myymällä jotakin, haluat varmaan tietää millaisen siivun voisit saada niistä itsellesi. Jos myyntityö kiinnostaa, niin laitathan viestiä meille niin keskustellaan.

    Minkälaisesta työstä olet kiinnostunut?

    Mihin toimipaikalle haet töihin?

    Nimi*

    Puhelin*

    Sähköposti*

    Kerro vapaasti jotain itsestäsi*

    Liitä CV (vapaaehtoinen)