Skip to main content

Kun kavereiden kanssa iltaa viettäessä tuo pöytään kuudetta snapsitarjotinta, saattaa joku alkaa pohdiskella ääneen mitä kukakin tekee työkseen. Aika tyypillisesti kulmat vähän nousevat, jos joku murjaisee, että tienaa elantonsa puhelinmyynnillä. 

Mitä tahansa työtä kannattaa kokeilla paitsi lehden jakoa ja puhelinmyyntiä

Aika monelle meistä on jo kotona neuvottu, että on olemassa muutama toimenkuva, joista ei kannata tehdä itselleen ammattia. Yksi inhokki vuodesta toiseen on juuri puhelinmyyjän työ. Mutta mistä tämä johtuu?  

Suurimmalla osalla ihmisistä ei ole kokemusta puhelinmyyjänä menestymisestä. Sen sijaan jokainen on joskus joutunut puhelinmyyjän uhriksi. Se mitä harvempi haluaa muistaa on se, että lähes kaikki ovat joskus myös ostaneet puhelinmyyjältä jotain.

Rahaa siis liikkuu, riippumatta siitä tykkääkö asiasta vai ei. Puhelinmyyjät pyörittävät tätä maailmaa ja moni bisnes elää lähes pelkästään siitä. 

On firmoja, joiden myyntiosasto rokkaa niin kovaa, että liiketoiminta on sen ansiosta lähes immuuni lamalle ja markkinahäiriöille. Jos jokin tuote ei käy kaupaksi, voidaan aina alkaa myydä jotain muuta. Tällaista liiketoiminnallista ketteryyttä ja resilienssiä ei ole yrityksellä, joka toimii pelkän inboundin varassa ja odottelee aggressiivisesti tilauksia oman työpöytänsä ääressä.  

Niin, ja on olemassa myös yrityksiä, jotka eivät muuta teekään kuin myyvät muiden tuotteita. Ja vaikka tämä voikin kuulostaa omakehulta, niin se on todellinen kuningaslaji.

On sanomattakin selvää, että ihmiset, jotka tätä työtä tekevät ovat yrityksille äärimmäisen tärkeitä. He tienaavat hyvin, koska he tuovat yritykselle painonsa arvosta kultaa ja tekevät sen joka ikinen päivä.

Harvassa työssä voi tienata yhtä paljon, yhtä lyhyellä koulutuksella kuin puhelinmyynnissä

Jos oikein aletaan vertailemaan palkkoja kannattaa huomioida myös se, kuinka monta vuotta on opiskeltava, jotta saavuttaisi tietyn tulotason kussakin ammatissa. Tässä vertailussa panos/tuotos-suhde on myyntialalla ehkä kovin mitä löytyy. 

Puhelinmyynnissä ei oikeastaan ole kattoa tienaamiselle. Ei myöskään ole minkäänlaisia pohjakoulutusvaatimuksia, vaan asenne ratkaisee. Silti myyjän palkkashekki voi olla joinain kuukausina samaa tasoa kuin lääkärillä. 

Lääkäriksi ei kuitenkaan voi ryhtyä kuka tahansa. Ensin on valmistuttava lukiosta huippuarvosanoilla, sitten päästävä lääkikseen ja sen jälkeen pitää vielä opiskella täysipäiväisesti 6 vuotta. Lääkärin on siis pitänyt panostaa asiaan jo nuoresta pitäen.

Puhelinmyynnin pariin pääsee kuitenkin paljon joustavammin. Ei haittaa, vaikka olisi skipannut koulut kokonaan, kunhan vain luuri nousee ja juttu luistaa. 

Kun opit myymään puhelimessa, pärjäät missä tahansa myyntityössä

Moni ei tätä tiedä, mutta varsin monet tunnetut liikemiehet ovat hankkineet kannuksensa myyntityössä, ennen rikastumistaan. Se ei ole ihme, sillä lähes kaikkeen työhön kuuluu nykyään jossain määrin myyntiä. PK-yrityksissä on esimerkiksi hyvin tyypillistä, että firman paras myyjä on toimitusjohtaja itse.  

Kun kerran oppii myymään asioita puhelimen välityksellä, jää siitä käteen sellainen klousaamisen taito, että se kantaa usein työelämässä hyvinkin pitkälle. Puhelinmyynti on kaikista myymisen muodoista haastavin, mutta kun sen oppii, niin kasvokkain myyminen on sen jälkeen lasten leikkiä.

Puhelimen kasvottomuus pakottaa keskittymään sisältöön ja virittää myyjän vuorovaikutustaidot huippuunsa. Parhaat puhelinmyyjät tietävät miten keskustelua pitää viedä, jotta se johtaisi kauppaan. Se on taito, jolla voi tienata elämänsä aikana niin monta miljoonaa kuin itse haluaa. 

Kiinnostaako myyntityö?

Nyt kun tiedät, että jokainen miljoona maailmassa on ansaittu myymällä jotakin, haluat varmaan tietää millaisen siivun voisit saada niistä itsellesi. Jos myyntityö kiinnostaa, niin laitathan viestiä meille niin keskustellaan.

  Minkälaisesta työstä olet kiinnostunut?

  Mihin toimipaikalle haet töihin?

  Nimi*

  Puhelin*

  Sähköposti*

  Kerro vapaasti jotain itsestäsi*

  Liitä CV (vapaaehtoinen)